15 Şubat 2009 Pazar

Ekolojik Turizm Nedir?

Ekolojik turizm, genel adı ile ekoturizm kavramı ilk olarak 1978 yılıda Kenton Miller tarafından ortaya atılmıştır. Nüfüsun artışı, kentleşmenin gelişmesi ve ulaşım olanaklarının yükselmesi turizm içerisinde ekoturizm olarak tanımlanan ayrı bir etkinliği beraberinde getirmiştir. Bununla beraber bir çok fikir ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları;
Kutay, 1989 ' a göre ekoturizm; toplumsal hayat içerisindeki ekonomik sektörlerle açıkça ilişkilendirilen biyolojik kaynaklar ile turizmin bir parçası olarak planlanan doğal alanların kalkındırlamsında-geliştirilmesinde kullanılan bir modeldir.
Blamey, 1997 'e göre ekoturizm; insanların nispeten bozulmamış, evlerinden 40 km den daha uzak doğal alanlara, yöredeki yabanıl bitkileri, hayvanları, manzaraları ve bunların yanında, alanda bulunan kültürel değerleri keşfetmek, öğrenmek ve onlara kıymet vermek ana amcı ile yaptıkları bireysel faaliyetlerden biridir.
(Kaynak: Ekoturizm planlamasında katılımcı yaklaşmak ve etkinlik seçimi:Cehennemder vadisi örneği, Doç.Dr. Kenan OK, Dr.Ersin YILMAZ, Araş.Gör. Taner OKAN)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder